Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου

Το Ριζάρειο Κέντρο Εκθέσεων και Συναθροίσεων βρίσκεται και λειτουργεί στο Μονοδένδρι Ζαγορίου από το καλοκαίρι του 2000.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο Κέντρο, το οποίο στεγάζεται στο πλήρως ανακαινισμένο και διαμορφωμένο Αρχοντικό Πανταζή με συγχρηματοδότηση από το διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg II και το Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος». Οι δραστηριότητες του Κέντρου αυτού στοχεύουν τόσο στον ελλαδικό όσο και στον διαβαλκανικό χώρο και με τις εκδηλώσεις που έχει φιλοξενήσει μέχρι τώρα εξελίσσεται σταδιακά σε κέντρο φωτογραφικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Το Αρχοντικό Πανταζή, χτίστηκε γύρω στα 1900 και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου.

Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιβλητική διώροφη κατοικία με την περίτεχνη λιθοδομή, τον ψηλό πέτρινο περίβολο, τις πλακοστρωμένες αυλές, τους βοηθητικούς χώρους, στον κάτω όροφο και τα υπόγεια, καθώς και με τους άνετους χώρους υποδομής με τα πολλά παράθυρα στον δεύτερο όροφο, έχει καταργηθεί ο ρόλος της παλιάς Ζαγορίσιας «κρεβάτας», ενώ έχουν διατηρηθεί απλούστερες ξυλόγλυπτες οροφές και έχει προτιμηθεί ένα ψυχρότερο εσωτερικό στυλ με λευκούς τοίχους, ανοιχτά χρώματα και ορισμένα κλασσικιστικά στοιχεία.

Ανάλογης, επιβλητικότητας κτίρια υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα χωριά του Δυτικού, Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου. Πολλά από αυτά τα κτίρια έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου και οι ιδιοκτήτες τους αντιμετωπίζουν τώρα μεγάλα προβλήματα λόγω της δυσβάστακτης συντήρησής τους.