Δελτίου Τύπου

8η ANIMART
Βιωματικό Σχολείο Τεχνών
Μονοδένδρι (και Τσεπέλοβο) Ιωαννίνων
13 – 23 Ιουλίου 2014
www.animartgreece.eu

H ANIMART είναι ένα διεθνές βιωματικό σχολείο τεχνών που πραγματοποιείται στο Μονοδένδρι (και το Τσεπέλοβο) Ιωαννίνων, από το ART/European Animation Center και το Ριζάρειο Ίδρυμα και απευθύνεται στην ανήσυχη εκπαιδευτική κοινότητα (νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, φοιτητές), τους νέους δημιουργούς αλλά και τους φιλότεχνους, που θα ήθελαν να εμπλουτίσουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τις τέχνες, με έναν απλό, ευχάριστο και κατανοητό τρόπο, μετατρέποντας τις γνώσεις αυτές σε εργαλείο δουλειάς.

Επίσης, απευθύνεται σε όλους εκείνους τους φίλους από τις διάφορες χώρες, που θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά, μιαν αυθεντική εκδοχή του πολιτισμού της Ελλάδας του σήμερα.

Βασική προϋπόθεση της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργική συμμετοχή στα ανοιχτά μαθήματα, τα εργαστήρια, τις εκθέσεις, τις διαλέξεις, τις καλλιτεχνικές δράσεις, τις υπαίθριες δραστηριότητες και τις περιηγήσεις, καθώς εκτιμάται ότι, εάν η πρόσληψη της γνώσης είναι το προσδοκώμενο όφελος, το βίωμα της συμμετοχής είναι αξία άυλη, που δεν κοστολογείται!

Πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, επαγγελματίες, δημιουργοί, αλλά και φερέλπιδες καλλιτέχνες, προ-σφέρουν και μοιράζονται τις γνώσεις, τα ταλέντα και την πείρα τους, μέσα από μια αμφίδρομη δια-δραστική σχέση.

Το animation, ο κινηματογράφος, το βίντεο, η φωτογραφία, τα εικαστικά, το θέατρο, η μουσική, η λογοτεχνία και ο χορός, αποτελούν μορφές τέχνης με τις οποίες καταγίνονται οι μετέχοντες, αναδει-κνύοντας προσωπικούς εκφραστικούς κώδικες και αναπτύσσοντας περισσότερο τις δεξιότητές τους.

Το διαδίκτυο προσφέροντας τις υπηρεσίες του, διευρύνει και διευκολύνει τη συμμετοχή ατόμων, ομάδων, πανεπιστημίων, ακαδημαϊκών φορέων και ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο, καθώς διεθνοποιεί το εγχείρημα, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια διαρκή επικοινωνία ανταλλαγής έργων και ιδεών, μεταξύ των εμπλεκομένων παγκοσμίως.

Τέχνη, γνώση και ψυχαγωγία σε ένα τόπο μοναδικό, με φόντο ένα φυσικό περιβάλλον εξαιρετικό, όπου ο παραδοσιακός πολιτισμός της περιοχής συνδιαλέγεται με τα σύγχρονα αισθητικά ρεύματα.

Μετά από 7 χρόνια, η ANIMART – Βιωματικό Σχολείο Τεχνών, ετοιμάζεται να ανοίξει ακόμα περισσό-τερες «τάξεις», εκεί ψηλά στα σύννεφα της ουτοπίας, για να μας χωρέσει όλους!

Οι έγγραφες άρχισαν. Υποβολή δηλώσεων συμμετοχής στο info@arteac.eu

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
ABOUKELILA Karim, Φωτογράφος
ΑΝΔΡΕΑΔΗ Ιόλη, PH.D., Performance Studies, Σκηνοθέτις
ΑΡΙΕΛΙ Νιρ, Φωτογράφος
ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ Δημήτρης, The Johns Hopkins University, ΗΠΑ
ΓΚΑΝΑΣ Μιχάλης, Ποιητής, Τιμώμενος Kαλλιτέχνης
ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ Κωνσταντίνος, Φωτογράφος
ΚΑΛΛΟΝΑ Μαριέττα, Εικαστικός
ΚΑΣΟ Ιλίρ, Ακαδημία Τεχνών Τιράνων, εικαστικός
ΚΑΤΣΑΓΓΕΛΟΣ Γιώργος, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ., Φωτογράφος
ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ Χάρης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, Φλώρινα, εικαστικός
ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗ Γεωργία, Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΛΟΥΛΕΣ Βασίλης, Σκηνοθέτης
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ Κατερίνα, GSC, Δ/ντρια Φωτογραφίας Κινηματογράφου, Lighting de-signer
ΜΥΡΤΟΥ Νίκος, Ε.E.ΔΙ.Π., Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
ΟΡΕΝ Ρόνι, Bezalel Academy of Arts & Design, Jerusalem, animator
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Σίσσυ, Ph.D. Θεατρολόγος, Σκηνοθέτις
ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ Δημήτρης, Animator
ΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΥ Έρση, Βackground artist, illustrator
ΤΣΙΟΔΟΥΛΟΣ Στέφανος, Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννί-νων, εικαστικός
ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ Άννα-Μαρία, Φωτογράφος

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
– Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας
– Τμήμα Εφαρμοσμένων και Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα
– Σχολή Καλών Τεχνών –Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννί-νων
– Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΜΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ
13-07-2014 20:00
Η Πανσέληνος του Ιουλίου 2014 μας βρίσκει στο πανέμορφο Μονοδένδρι.
Οι μετέχοντες, οι επιμορφωτές, οι διοργανωτές μοιράζονται τις πρώτες στιγμές της φετινής ANIMART με χαλαρή διάθεση, δοκιμάζοντας τον τοπικό οίνο και τα παραδοσικά εδέσματα. Η νεότευκτη καλλιτεχνική κοινότητά μας αρχίζει να ζωντανεύει…

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ
13-07-2014 00:00
ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ — Μιας Σύγχρονης Εικαστικής Ουτοπίας
Καλλιτέχνες αφήνουν τα εικαστικά αποτυπώματά τους στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου, αφού τα εκθέσουν επιτοπίως αλλά και παγκοσμίως, μέσω του διαδικτύου.

ΘΗΛΕΙΑ / ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
14-07-2014 22:00
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Η Θηλειά», που γυρίστηκε στο Μονοδένδρι, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Ντοκιμαντέρ της ANIMART 2013 (διαγράφοντας μια αξιόλογη πορεία προβολών στην Ελλάδα και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ) και το ντοκιμαντέρ «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη», που ήταν η αρχή της προσπάθειάς του να δει τη «μεγάλη» Ιστορία, μέσα από μικρές ανθρώπινες ιστορίες.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ
15-07-2014 22:00
Προβολή της ταινίας «Νικολέτα». H σκηνοθέτις Σόνια-Λίζα Κέντερμαν θα αναφερθεί στη διαδικασία υλοποίησης του πρώτου κινηματογραφικού εγχειρήματός της στο Μονοδένδρι και την ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου.

ΑΥΤΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
16-07-2014 22:00
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες που μετέχουν στη φετινή ANIMART είτε ως επιμορφωτές, είτε ως artists-in-residence, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς τους και συνομιλούν με το κοινό. Τους φακέλους τους (portfolios) δείχνουν επίσης οι νέοι δημιουργοί που μετέχουν στα φετινά εργαστήρια.

ΛΕΥΚΟ ΜΟΥ ΓΙΑΣΕΜΙ, ΜΗ ΝΥΧΤΩΣΕΙΣ
17-07-2014 22:00
Η Αναστασία Γεωργάκη, μουσικός, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Ομάδα Φοιτητών της, προσεγγίζουν μουσικά και μουσικολογικά την ποίηση και τους μελοποιημένους στίχους του Μιχάλη Γκανά.

ΜΕ ΛΙΓΟ ΦΩΣ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ – Μιχάλης Γκανάς
18-07-2014 22:00
Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Με λίγο φως στους ώμους – Μιχάλης Γκανάς», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, παρουσία του σκηνοθέτη και του ποιητή.

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ
19-07-2014 22:00
Ποιητική βραδιά με τον Μιχάλη Γκανά
H Γεωργία Λαδογιάννη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσιάζει τον ποιητή Μιχάλη Γκανά και το έργο του. Ο ίδιος θα διαβάσει ποιήματά του.
Φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών εμπλουτίζουν την εκδήλωση με αναγνώσεις και απαγγελίες από το ευρύτερο έργο του τιμώμενου δημιουργού.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή:
– Περιήγηση στα αξιοθέατα της περιοχής
– Επιτόπια εισήγηση για την ηπειρώτικη λαϊκή αρχιτεκτονική και ζωγραφική από τον Στέφανο Τσιόδουλο
– Θεατρικό δρώμενο Ι. Ανδρεάδη
– Παραδοσιακό δείπνο-γλέντι

Ο Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΟ ΤΟΚΥΟ
21-07-2014 22:00
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστήριο animation ομάδας φοιτητών του Musashino Art University, Τόκυο, με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη (1863-1933)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 8ης ANIMART 2014
22-07-2014 22:00
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων της φετινής 8ης ANIMART 2014.